Rodzaje sushi
Kiedy ludzie zajmujący się rybactwem szukali sposobu na to, aby ryby zachowały świeżość tak długo jak jedynie jest to możliwe, szczególnie, że towarzyszyła im wybitnie nieraz wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na genialny pomysł, a jak wiadomo wybitnie często takie pomysły rodzą się przypadkowo. Metodą konserwacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli oraz ryżu. Kiedy ludzie wpadli na to, że scalając rybę, ryż oraz sól ryba fermentuje i jest dopuszczalna do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła najzwyczajniej w świecie furorę. Tę właśnie metodę określono nare-sushi oraz bardzo szybko wieść o niej rozniosła się adekwatnie po całym kraju i wszystkich państwach azjatyckich. To oczywiście spowodowało coraz większe zainteresowanie tematem i dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, aby były one po prostu odpowiednie, a nie tylko świeże. Z w pewnych sytuacjach nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zyskało miano sushi.
gdzie na sushi
Początkowo jednakże słowo to nie oznaczało tylko takiego dania, albowiem jako sushi definiowano formę rozliczenia fiskalnego, co jest ciekawostką oraz wydaje się odrobinę żartobliwe. Sushi jako danie musiało ewoluować wybitnie długo, zanim stało się rzeczywiście tym, czym jest dzisiaj, czyli nie metodą pielęgnacji mięsa, czyli ryby a po prostu daniem, którym zajadają się ludzie na całym świecie. W pewnym momencie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a w takim razie danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz naturalnie z ryżu.