Dla miłośników kuchni, która zapełni żołądek po brzegi, zezwalając na niebagatelne poczucie sytości, idealną ideą jest kuchnia italiano, a w takim razie nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich potraw na całym globie, a dania którymi się szczycą, stały się regularnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, również Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż obok kuchni francuskiej oraz greckiej, to jedna z w największym stopniu kultowych kuchni, a dzieje się tak za sprawą korzystania z dużej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej też przypraw, ale oraz parmezanu – sera, który kochają wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces swojej renomy kuchnia włoska zawdzięcza nadmienionym wyżej przyprawom, do których przystają pomiędzy innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz oczywiście rozmaryn. Oprócz tego, Włosi ubóstwiają także pomidory, oliwki, czosnek i bezsprzecznie cebulę.
Połączenie należytych składników z należytymi przyprawami daje niesamowite wrażenia i powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest branżą kuchni włoskiej i co wyróżnia ja spośród innych? Najogromniejszym plusem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz stereotypowych znanych nam dań takich, jak makaron czy pizza, kuchnia włoska oferuje znacznie więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To właśnie w owocach morza oraz daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.